Knokke-Heist stelt burger centraal

De gemeente Knokke-Heist, één van de bekendste badsteden in België, had nood aan een gebruiksvriendelijk web platform. Samen met EntityOne werd een gebruiksvriendelijke en intuïtieve website ontwikkeld waar de gebruiker (de burger) centraal staat.

Klant:

Knokke-Heist

Sector:

Openbare besturen

Intuïtieve inhoudsstructuur en slimme zoekfunctie

Eén van de uitdagingen was om de informatie zo intuïtief mogelijk voor te stellen zodat de gebruiker (of burger) snel én eenvoudig de gezochte informatie kon vinden. Gemeentewebsites plaatsen vaak hun informatie onder vak- of politieke termen. Makkelijk begrijpbaar voor interne medewerkers, moeilijk navigeerbaar voor de burger. Een duidelijke User Experience (UX) met wireframes was nodig om alle informatie in een duidelijk en logisch verhaal voor de burger te gieten.

Samen met Knokke-Heist werden de hoofdthema’s bepaald. Op basis van onderzoek en concrete cijfers vond de gemeente dat zaken zoals openingsuren, parkeermogelijkheden en diensten rond activiteiten het populairst waren. Die zaken kregen dan ook alle aandacht in het ‘Populair’-blok.

Om alles efficiënt te vinden ontwikkelden we de slimme zoekfunctie die prominent aanwezig is op iedere pagina. Daarnaast bouwden we ook een intelligent systeem om de openingsuren voor alle diensten van de gemeente real-time weer te geven op de website.

Integratie importeert alle activiteiten in Knokke-Heist

Een derde van de gemeente werk in de afdeling vrije tijd. Het is dan ook een van de populairste diensten waar burgers naar zoeken. Om het aanbod van jeugd, cultuur en sport continue up-to-date te houden moest er een link gemaakt worden met de productcatalogus van Vlaanderen. 

Voor het automatisch importeren van de activiteiten in de online kalender integreerden we de website met de externe tool ReCreateX via een API.

Door deze automatisatie bespaart de gemeente veel tijd en is de burger altijd op de hoogte van alle activiteiten in de gemeente.

Visueel attractieve pagina's opbouwen

De communicatie met de burger verloopt nu vlotter omdat de website beter is.

De gemeentediensten houden de inhoud up-to-date en informeren de burger beter via nieuwsbrieven. Dat was in de oude website niet het geval. Om dit te realiseren ontwikkelden een paginabouwer waarin we de herbruikbare blokken definieerden in overleg met de gemeente. Zo moet er niet meer gewerkt worden in de code.

De gemeente kan met zijn Drupal website makkelijk en snel visueel attractieve pagina's opbouwen. De ervaring van de web redacteurs staat hier centraal. Zo gaat de focus volledig naar de inhoud. Wij zorgden ervoor dat de pagina's er achterliggend automatisch goed uitzien en dat deze ook toegankelijk zijn op een mobiele telefoon, tablet, laptop of televisie.

Het resultaat

Het resultaat is een gebruiksvriendelijk, veilig en performant web platform dat maandelijks nu 8.000 meer pageviews ontvangt en meer bezoekers (van 1.730.436 naar 3.178.890).

Knokke-Heist
We zijn fier dat we Knokke-Heist kunnen bijstaan bij het uittekenen en implementeren van haar digitale strategie waarbij de burger centraal staat

Kan jouw gemeente ook een digitaal duwtje in de rug gebruiken?