In 2016 werd scholenvoorminderco2.be ontwikkeld voor Milieu Op School (MOS) met de steun van provincie Vlaams Brabant en CO2 Logic. De Drupal 7 website met bijbehorende tool visualiseerde sindsdien de CO2-uitstoot van basisscholen in Vlaams-Brabant in de vorm van statistieken op het platform dankzij berekeningen van CO2 Logic. Zo konden scholen gericht actie ondernemen.
In 2021 investeert MOS verder in het Drupal platform. Een opgefriste identiteit, gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid vormden het vertrekpunt voor de vernieuwde website en -tool zodat zowel basis- als secundair onderwijs er mee kunnen werken. En makkelijker. Omdat Drupal 7 vanaf november 2022 niet meer ondersteund was het een uitstekende gelegenheid voor een upgrade naar Drupal 8.
Opfrissen van code én design
Websites zijn gemaakt om bezocht te worden. Daarom gingen we na wat het doel van de website was en werkten zo de flows uit van het project. Verschillende deadlines markeerden de vooruitgang van de nieuwe Drupal website voor Scholen voor minder CO2.
1. Doel definiëren
Bij een brand refresh is het bijzonder belangrijk om het doel te definiëren. En te bepalen hoe dat doel bereikt wordt. Daarvoor moeten de gebruikers centraal staan in het nieuwe platform en design. Een doelgroeponderzoek gaf meer inzicht in de gebruikers van Scholen voor minder CO2 zodat het platform hen meer aanspreekt en nog gebruiksvriendelijker maakt.
2. Huisstijl ontwerpen
De resultaten van doelgroeponderzoek verwerkten we in het visuele verhaal. Hiervoor baseerden we ons op de huisstijl van MOS Vlaanderen waarbij we de essentie van hun huisstijl capteerden zodat het nieuwe design van Scholen voor minder CO2 dichter aanleunt bij dat van MOS. Typografie, kleurgebruik en beelden werden verzameld in een moodboard en vertaald naar een eigen brandbook.
3. Logo design uitwerken
Voor de update van het logo maakten we vier logo voorstellen. Na intern onderzoek en feedback van CO2 Logic evolueerden die voorstellen tot twee logo ontwerpen met elk een eigen stijl en verhaal. Onze designers verfijnden de twee logo’s doorheen verschillende feedbackrondes. Enkele extra aanpassingen en iteraties later ontstond het definitieve logo.
Drupal 8 platform en tool ontwikkeling
Een Drupal 7 website upgraden naar Drupal 8? De code verschilt zo sterk dat we alle functionaliteiten en beveiliging opnieuw maakten. De achterliggende logica en formules van de CO2-tool konden we wel rechtstreeks overnemen, met hier en daar enkele aanpassingen zodat de tool vlot werkt in de nieuwe Drupal 8 website.
Met de upgrade is de Drupal website en tool flexibeler. Scholen hebben nu meer invoermogelijkheden voor hun emissiebronnen: voedingsafval, transport van leerlingen en schoolpersoneel, verschillende watermeters… . Bovendien zorgden we ervoor dat de tool onderscheid maakt tussen schoolperiodes en vakantieperiodes. Op basis van die optimalisaties krijgt schoolpersoneel nog meer inzicht in hun CO2-uitstoot.
Leerkrachten kunnen alle metingen zien die de school ingeeft. Ze kunnen een simulatie maken, vertrekkend van een nulpunt (de laatste data van de school). Een emissievoordeel berekenen is nu nog makkelijker. Zowel op het vlak van uitbreidingen van CO2-uitstoot als op vlak van het design van de grafiekjes is de data makkelijker en beter te gebruiken. In 1 woord: gebruiksvriendelijker
Makkelijker data visualiseren in nieuwe huisstijl
Het nieuwe scholenvoorminderco2.be maakt het makkelijk om CO2-doelstellingen voor jouw school te formuleren, op te volgen en te bereiken. Dankzij de geüpdate CO2-calculator, opgefrist design en betere vergelijkingsmogelijkheden werken leerlingen én leerkrachten mee aan CO2-reductie en een betere toekomst!
Graag advies voor een nieuwe website?