DrupalCon 2016 Dublin: Tweede dag

DrupalCon 2016 Dublin

DrupalCon 2016 Dublin: Tweede dag

DrupalCon

We waren dit jaar met 5 personen aanwezig op DrupalCon. Hieronder een samenvatting van de sessies die wij het interessantste vonden.

Drupal Commerce

Launching online stores with Commerce 2.x on Drupal 8

Voor de ontwikkeling van Commerce 2.X op Drupal 8 hebben de ontwikkelaars vanaf de grond op alles opnieuw gebouwd. Hierbij lag de focus uiteraard op verbeteringen ten opzichte van vorige versies, maar ook op externe libraries zoals: tax, address and zone. 

Enkele globale verbeteringen:

  • Currency management (via CLDR)
  • Gebruik afbeeldingen om extra keuzes te maken, zoals kleur van schoenen
  • Cart block is nu een view, gemakkelijk te gebruiken en configureren.

Meer info over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/sessions/launching-online-stores-commerce-2x-drupal-8 

Scale a Drupalshop from 1M€ to 12M€ of revenue

EntityOne is sterk aan het groeien, en dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen zijn echter niet uniek. Al heel wat andere bedrijven hebben dezelfde horden moeten nemen. Wat de Drupal community zo uniek maakt, is dat ook deze ervaringen gedeeld worden op DrupalCon.

Dit was 1 van deze sessies. Het was heel verhelderend om te zien welke stappen er genomen zijn en hoe de problemen aangepakt zijn.

Meer info over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/sessions/scale-drupalshop-1m%E2%82%AC-12m%E2%82%AC-revenue

Improving Code Quality with Static Analysis

Naast het schrijven en uitvoeren van unit-, functionele of integratietests kunnen we bij het deployen van een website of een ander stuk software ook een resem statische analyses uitvoeren op de code. Voor PHP specifiek bestaan hiervoor een aantal tools. De belangrijkste zijn PHP CodeSniffer (die geïntegreerd is in de Coder-module voor Drupal), PHP Mess Detector, PHP Copy and Paste Detector, etc. Deze tools kunnen dan in een CI-systeem (Continuous Integration) geïntegreerd worden, zodat potentiële problemen in de code gedetecteerd kunnen worden alvorens een build live wordt gezet.

Meer info over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/sessions/improving-code-quality-static-analysis 

Advanced web services with JSON API

JSON API is een afgesproken conventie/formaat voor het bouwen van een JSON REST API. Deze "regels" zorgen er onderandere voor dat er geen overbodige JSON resquest worden verzonden én dat enkel hetgeen wat de developer nodig heeft in de response wordt terug gezonden. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Lagere server load door minder calls
  • Caching responses
  • Kleinere payloads die door de client moeten verwerkt/gedownload worden

Drupal zou drupal niet zijn als er hiervoor geen kant en klare contrib module voor beschikbaar zou zijn. Deze is te vinden op https://www.drupal.org/project/jsonapi. Na het installeren wordt er naast JSON, JSON+HAL en XML een nieuw formaat in de REST API beschikbaar gesteld: "JSON API". Je bent nu volledig klaar om je eigen REST server volgens de regels van JSON API te ontwikkelen!

Meer info over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/sessions/advanced-web-services-json-api

CEO-Dinner

Voor de eerste keer heeft onze CEO ook meegedaan aan het jaarlijkse CEO-Dinner. Aangezien de regel hier is, “Don’t talk about what you heard at the CEO-dinner” gaan we gewoon zeggen dat het lekker was. :-)

Belgian night

Naar goede gewoonte brengen we de Belgen ook eens samen op DrupalCon tijdens een “Belgian night”. De Drupal User Group Belgium VZW trakteert dan enkele rondjes en vaak komen er ook enkele bedrijven sponsoren.

Het is altijd verrassend om te zien hoeveel Belgen er aanwezig zijn op een DrupalCon!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief