DrupalCon 2016 Dublin: Eerste dag

DrupalCon 2016 Dublin

DrupalCon 2016 Dublin: Eerste dag

DrupalCon

We waren dit jaar met 5 personen aanwezig op DrupalCon. Hieronder een samenvatting van de sessies die wij het interessantste vonden.

Driesnote

Het is ieder jaar uitkijken naar de keynote van Dries Buytaert, de oprichter en project lead van Drupal.

Het onderdeel dat wij het interessantste vonden ging over hoe nieuwe features in Drupal toegevoegd worden. Dankzij “Semantic versioning”, via vaste release datums en experimentele modules is het nu mogelijk om nieuwe features toe te voegen in Drupal core release.

In Drupal 7 was dat niet mogelijk, alle features in 7.0 waren van dag 1 aanwezig en alle opvolgende versies waren bugfixes, php compatibility, performance issues, etc.

Drupal 8 krijgt ongeveer iedere 6 maanden een nieuwe 8.x versie met nieuwe features, en daar tussen 8.x.y versies met bugfixes.

In november 2015 is 8.0.0 verschenen, in april was er al 8.1.0 en in oktober komt 8.2.0 uit.

Belangrijke nieuwe dingen in 8.1.0 waren bijvoorbeeld BigPipe en rendered entities in view fields (meer hierover: https://www.drupal.org/blog/drupal-8-1-0).

In 8.2.0 komt er “outside-in” editing: https://www.drupal.org/blog/drupal-82-now-with-more-outside-in

Meer over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/driesnote

Picture by https://twitter.com/farriss

Driesnote by https://twitter.com/farriss

HTTP/2: what no one is telling you

Sinds mei 2015 is de opvolger van HTTP/1, uitgebracht in 1997, beschikbaar. Met HTTP/2 is het de bedoeling om enkele beperkingen van HTTP/1, zoals het beperkte aantal maximale verbindingen op hetzelfde moment, te verbeteren. Zo kan HTTP/2 meerdere zaken over één centrale verbinding tegelijk sturen.

De sessie, door Hooman Beheshti, haalde enkele voorbeelden aan maar vooral ook enkele pijnpunten van de vernieuwde technologie. Een van de pijnpunten die ons zal bijblijven is het gevolg van packet loss.

Als er bij HTTP/1 packet loss is dan zullen de andere verbindingen dit wel compenseren, er kunnen tot 6 verbindingen gemaakt worden. Maar van zodra er packet loss is bij HTTP/2 dan hebben alle packets die over die ene centrale verbinding gaan hier last van. In 80% van alle internetconnecties is er sprake van packet loss, dus kunnen we dit niet beschouwen als een nadeel.

De spreker had zelf tot 1.2 miljoen(!) testen gedaan maar zijn boodschap was vooral: don’t believe anyone, make the tests yourself and see. Dit zullen we dan ook doen.

Meer over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/sessions/http2-what-no-one-telling-you 

The state of hooking into Drupal

Deze sessie was een mooi voorbeeld van enkele verschillen en verbeteringen tussen D7 en D8. Er werd op een gestructureerde wijze aangetoond hoe hooks in D7 werkten en hoe deze (bijna) allemaal vervangen zijn door Events in D8. 

Het event systeem laat het toe om zelf events te triggeren (=Event Dispatcher) en vervolgens te reageren wanneer dit event wordt getriggerd (=EventSubscriber). Dit was een hele interessante sessie die onze kennis over D8 weer wat heeft verbeterd!

Meer over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/sessions/state-hooking-drupal

Entity validation: The kick-ass road to data integrity

Drupal 8 heeft een validatielaag rond entities beschikbaar. Ikzelf had hier voordien al mee gewerkt, maar wat me was ontgaan, is dat de constraints op verschillende niveaus kunnen worden toegepast. Zijnde de entity zelf, een veld op de entity, een enkele waarde (delta) van een veld en een property van die laatste. Afhankelijk van waar de constraint wordt gezet, zijn verschillende waardes in scope. Dit laatste is dan ook de beslissende factor voor de plaatsing van de constraint.

Meer over deze sessie: https://events.drupal.org/dublin2016/sessions/entity-validation-kick-ass-road-data-integrity 

Avond

Na de conferentie zijn we gezamenlijk afgezakt naar de MV Cill Airne, een boot die net voor het conferentiegebouw ligt. Hier hebben we de interesse sessies en lessons learned besproken, daarnaast hebben we ook geproefd van het lokale bier.

We zetten onze tocht verder naar het restaurant genaamd “Herbstreet” waar we onze buikjes rond aten. Klaar om er morgen terug in te vliegen.

Herbstreet

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief